Over Stichting Peptalk
Wie zijn wij?
Stichting Peptalk is actief in Den Haag en Rijswijk en richt zich op jongeren en jongvolwassenen van 12 tot 27 jaar die (dreigen te) vastlopen in hun ontwikkeling. Deze jongeren hebben vaak vragen of problemen binnen de acht leefgebieden, zoals school, thuis, werk, financiën of sociale relaties. Wij gaan samen met hen aan de slag om deze hulpvragen in kaart te brengen en op een praktische manier te begeleiden.
Voorbeelden van hulpvragen:
-
Moeite met autoriteit of het opvolgen van instructies op school
-
Gebrek aan motivatie of richting
-
Problemen met het beheersen van agressie
-
Spanningen of onveiligheid in de thuissituatie
-
Schulden of gebrek aan financieel overzicht
-
Onzekerheid rondom opleiding, werk of huisvesting
- Thuiszitters
Stichting Peptalk biedt hierbij passende ondersteuning, afgestemd op de persoonlijke situatie van de jongere of jongvolwassene.
Waarom Stichting Peptalk?
Onze kracht zit in het snel aansluiten bij de leefwereld van jongeren en jongvolwassenen. We werken met jonge, deskundige coaches van Pepsupport B.V., waaronder ook ervaringsdeskundigen. Deze professionals spreken de taal van de doelgroep en bouwen vanuit vertrouwen aan duurzame verandering.
We worden vaak gezien als een vertrouwd gezicht onder jongeren, ouders en professionals. Onze aanpak is laagdrempelig en relationeel: vanuit een goede klik bouwen we stap voor stap aan kleine successen die leiden tot groei en zelfstandigheid.
Pepsupport B.V. is een onafhankelijke zorgaanbieder en werkt in opdracht van of in samenwerking met Stichting Peptalk.
Wat doen wij?
Wij bieden ambulante begeleiding aan jongeren en jongvolwassenen die zijn vastgelopen of ondersteuning nodig hebben. In gesprekken brengen we samen de hulpvragen in beeld en stellen we duidelijke doelen op. Op basis daarvan maken we een begeleidingsplan, dat we wekelijks opvolgen.
Ouders (bij jongeren onder de 18) en betrokken professionals worden meegenomen in het traject, zodat er een gezamenlijke aanpak ontstaat. Naarmate doelen behaald worden, bouwen we de begeleiding af.
Naast ambulante begeleiding geven we ook trainingen in groepsverband. Deze kunnen gericht zijn op thema’s als weerbaarheid, sociale vaardigheden, motivatie of zelfbeeld. Elke training wordt afgestemd op de specifieke groep en in overleg met de betrokken professional. Tijdens de training is er veel ruimte voor interactie, actieve werkvormen en gesprek. Ook wordt er geëvalueerd en zo nodig bijgestuurd.
Mogelijke hulpvragen waar wij mee werken:
-
Agressie problematiek
-
Middelengebruik en voorlichting hierover
-
Eenzaamheid of sociaal isolement
-
Faalangst of een laag zelfbeeld
-
Problemen met financiën of schulden
-
Gedragsproblemen of schoolverzuim
-
Geen dagbesteding of motivatieproblemen
-
Moeite met autoriteit of groepsdruk
-
Weinig zelfinzicht of weerbaarheid
-
Pesten of verkeerde vrienden
-
Seksualiteit en relaties
-
Problemen in de thuissituatie
-
Sollicitatievaardigheden of werkoriëntatie
-
LVB, ASS of psychische problematiek
Hoe gaan wij aan de slag?
Naast de ambulante gesprekken en trainingen maken wij ook gebruik van verschillende praktische en creatieve werkvormen. Denk aan:
-
Sport (zoals kickboksen of running therapie)
-
Muziek en spel
-
Creatieve activiteiten zoals koken
Deze activiteiten helpen jongeren ontspannen, zichzelf beter te uiten en op een andere manier naar hun problemen en doelen te kijken. De gesprekken blijven hierbij leidend: activiteiten worden als ondersteuning ingezet.
Uitsluitingscriteria
Wij zetten ons in voor jongeren en jongvolwassenen die tijdelijk vastlopen. Toch zijn er situaties waarin onze begeleiding niet toereikend is. Denk aan:
-
Ernstige psychiatrische problematiek zonder behandeling
-
Acute suïcidaliteit of verslaving zonder netwerk of behandeling
-
Zware verstandelijke beperking waarbij 1-op-1 of specialistische zorg vereist is
-
Agressief of grensoverschrijdend gedrag dat onveiligheid creëert
Als wij niet de juiste plek zijn, denken we altijd mee over een passende doorverwijzing of samenwerking met andere organisaties.