Stichting Peptalk voor ouder(s) en verzorgers

Voor ouders en verzorgers

Vanaf het 12e levensjaar verandert er veel in het leven van uw kind. De overstap naar een andere school, de puberteit, nieuwe sociale contacten en het ontwikkelen van zelfstandigheid kunnen allemaal voor uitdagingen zorgen. Dit hoort bij de levensfase waarin uw kind zich bevindt, maar soms kan het moeilijk zijn om als ouder te weten hoe u hierbij kunt ondersteunen. Ook kan het zijn dat professionals betrokken bij uw kind zorgen uiten over de ontwikkeling of het gedrag.

Hoe Stichting Peptalk kan helpen

Het kan lastig zijn om te bepalen welke hulp het beste past bij uw kind. Stichting Peptalk biedt begeleiding voor jongeren en jongvolwassenen tussen 12 en 27 jaar die (dreigen te) vastlopen op school, thuis of in andere leefgebieden. Zodra een traject gestart is, plannen wij een kennismakingsgesprek met u en uw kind. In dit gesprek leren we elkaar beter kennen en bespreken we de hulpvragen en zorgen. U wordt gevraagd een toestemmingsformulier te ondertekenen, waarmee onze coach contact mag onderhouden met betrokken professionals, zoals school of jeugdhulpverlening. Zo ontstaat er een compleet beeld van wat er al is geprobeerd en wat nog nodig is.

Samen stellen we vervolgens een plan op met doelen en afspraken. Uw kind krijgt een vaste coach en wekelijks vinden gesprekken plaats om de voortgang te bespreken. U wordt daarbij betrokken via evaluatiegesprekken en telefonisch contact, zodat u goed op de hoogte blijft van de ontwikkelingen.

Wij vinden het belangrijk dat u als ouder betrokken bent en waar nodig extra ondersteuning kunt bieden. Daarom zetten wij samen kleine stappen richting het behalen van de doelen, waarbij de begeleiding steeds verder wordt afgebouwd wanneer uw kind zelfstandiger wordt.

Ouderbegeleiding

Opvoeden is niet altijd makkelijk—zeker niet als uw kind worstelt met zichzelf of zijn omgeving. Stichting Peptalk biedt ouderbegeleiding als aanvullende ondersteuning. In deze gesprekken bieden wij u handvatten om uw kind beter te begrijpen en te ondersteunen, en helpen we u om zelf rust en vertrouwen terug te vinden in uw rol als ouder. Het doel is niet alleen dat u sterker wordt als opvoeder, maar ook als persoon.

Systeemgesprekken

Soms liggen de uitdagingen niet alleen bij de jongere, maar spelen er ook spanningen binnen het gezin. In systeemgesprekken brengen we alle belangrijke gezinsleden samen om samen te werken aan oplossingen. We bekijken het gezin als geheel systeem waarin iedereen invloed op elkaar heeft.

Tijdens deze gesprekken ontstaat ruimte voor open communicatie. Ouders krijgen beter inzicht in wat er bij hun kind speelt en leren hoe zij op een positieve en effectieve manier kunnen reageren. Zo versterken we de onderlinge band en samenwerking binnen het gezin.

Psycho-educatie

Een belangrijk onderdeel van onze ouderbegeleiding is psycho-educatie. Hierbij geven we uitleg over de ontwikkeling van jongeren, veelvoorkomende gedrags- en emotionele problemen, en hoe u hier als ouder het beste mee om kunt gaan.

Door inzicht te krijgen in psychologische processen en de ontwikkeling van uw kind, leert u beter begrijpen wat er speelt én hoe u kunt reageren. Dat vergroot niet alleen uw kennis, maar ook uw zelfvertrouwen en effectiviteit als ouder.

Werkwijze voor aanmelding

De aanmelding bij Stichting Peptalk verloopt via het aanmeldformulier, dat u kunt mailen naar info@wearepeptalk.nl. Daarna meldt u zich aan bij de gemeente of een andere relevante instantie zoals:

  • Het jeugdteam

  • Sociaal Kernteam

  • RondomJou 

  • Kracht

  • Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

  •  WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning)

Na het onderzoek door de gemeente of instantie en goedkeuring van de ondersteuning, plannen wij een intakegesprek in. Vervolgens starten we het traject met uw kind.